20 Sebab untuk Mencintai Minyak Argan

Mengapa penawar Maghribi ini boleh menjadi produk kecantikan yang paling berguna di dunia Dari menangani masalah kulit dan kesan re...

Mengapa penawar Maghribi ini boleh menjadi produk kecantikan yang paling berguna di duniaDari menangani masalah kulit dan kesan regangan untuk melembutkan kulit dan melicinkan rambut, bolehkah minyak Argan menjadi produk kecantikan semula jadi yang paling berguna di dunia? Mari saya dedahkan lagi kepada anda pelbagai manfaat penawar dari Maghribi atau Marocco ini. 

Terima kasih kepada kebimbangan terhadap kesihatan yang semakin meningkat, kedua-dua industri kecantikan dan penggunanya kini mula beralih kepada produk semula jadi. Dan manfaat minyak argan bersumberkan dari Maghribi ini merupakan salah satu di tangga ter atas dan menjadi peneraju kepada serum terkemuka pelbagai guna di pasaran.


Sering dikelirukan dengan minyak Maghribi atau minyak Marocco, minyak argan adalah bahan tulen diekstrak daripada pokok argan di Maghribi. Manakala minyak Marocco pula adalah satu bentuk minyak argan yang kurang tulen yang biasanya mengandungi bahan tambahan sintetik. Minyak Argan, dalam bentuk yang tulen 100% seperti Haura Argan Oil, mempunyai pelbagai kegunaan kecantikan, itulah sebabnya ramai pakar pendandan rambut dan terapi sering mengesyorkannya. 


"Walaupun selepas menggunakan produk ini sekali, pelanggan saya telah menyedari perbezaan yang besar - terutamanya kerana kita semua tahu bagaimana air dan cuaca boleh menyebabkan kesihatan dan kecantikan kita terganggu." kata Puan Hana, pemilik spa ekslusif di Kuala Lumpur.


Minyak Argan ditemui dalam pelbagai produk termasuk syampu, perapi, rawatan deep-infusion, mask penghidratan pantas, semburan minyak basah dan kering. Tetapi anda juga boleh menggunakan minyak tulen terus daripada botol untuk rambut idaman yang bersinar, sihat.  Sifat-sifat minyak argan termasuk vitamin E untuk peremajaan dan pelembapan, dan asid lemak omega-3, menghidrat, menyembuhkan dan menenangkan.Berikut saya kongsikan berkongsi 20 cara untuk menggunakan dan mendapatkan manfaat daripada minyak argan. 


1. Merawat kedutan anda 

Minyak Argan kaya dengan vitamin E dan antioksidan yang membantu untuk melawan kedutan dan perubahan kulit yang lain. 

2. Nikmati kulit lebih cerah 

Campurkan minyak argan dengan satu sudu madu dan satu sudu air mawar untuk mewujudkan 30 minit topeng muka (masker) yang sempurna. 

3. Melawan kulit berminyak 

Sapukan minyak argan ke muka - ia bertindak sebagai pengawal selia pengeluaran sebum, mengurangkan pengeluaran kulit minyak semula jadi. 

4. Memerangi kulit kering 

Jika anda mempunyai kulit kering, minyak argan akan membantu keseimbangan kelembapan, terima kasih kepada kandungan lemak asid yang kaya. 

5. Melawan kelemumur 

Jika anda mengalami kelemumur, sapukan minyak argan kepada rambut anda dan urut dengan baik ke dalam kulit kepala. Sikat minyak melalui rambut dan balut dengan tuala panas. Biarkan selama 20 minit sebelum membasuh seperti biasa. Kemudian anda akan dapat melihat perbezaan: minyak argan akan melegakan, menghidrat dan menyuburkan kulit kepala anda. 

6. Mencegah keguguran rambut 

Mengikuti proses yang sama seperti yang anda lakukan untuk kelemumur, anda boleh membuat rambut tebal. Hanya perlu menyapukan minyak argan sama rata. 

7. Meningkatkan produk sedia ada anda 

Anda juga boleh menggunakan minyak argan untuk meningkatkan syampu dan perapi anda. Hanya menambah beberapa titik kepada produk biasa anda untuk pengalaman super-penghidratan. 

8. Baiki kulit yang rosak 

Rekahan pada tumit kaki adalah sangat hodoh. Merawat rekahan pada tumit kaki dengan menggunakan minyak argan, kemudian tutup dengan sarung kaki. Penghidratan mendalam akan tenggelam ke dalam sel-sel kulit dan melembutkan kaki anda. 

9. Melembutkan tangan anda 

Mengurut tangan anda dengan minyak argan setiap malam untuk menghidrat dan mengukuhkan, menyelamatkan kuku anda dari kerapuhan dan keretakan. 

10. Menghilangkan regangan (Stretcgh mark)

Mengurangkan kemunculan kesan regangan dengan mengurut minyak argan pada kulit perut, dada, pinggul dan paha. 

11. Merawat penyakit kulit

Ekzema dan psoriasis boleh dilegakan dengan kuasa menenangkan minyak argan, bahan semula jadi ini idtak akan memburukkan lagi keadaan kulit. 

12. Menghidrat kulit anda 

Jika kulit anda kering, yakinlah, dengan menggunakan minyak argan di kawasan yang terjejas, anda boleh menikmati kulit terhidrat dan licin. 

13. Meredakan sunburn

Sinaran matahari boleh menyakitkan, tetapi ia boleh disembuhkan dengan sentuhan minyak argan ke kawasan terbakar, dan anda akan dapat rasakan perbezaan yang serta-merta. 

14. Merawat gigitan dan sengatan 

Gigitan dan sengatan serangga boleh dirawat dengan minyak argan, ia akan meredakan kesan kemerahan dan melegakan rasa gatal. 

15. Melawan jangkitan 

Minyak Argan terkenal dengan ciri-ciri anti-bakteria dan anti-radang, menjadikannya penjagaan semula jadi untuk kulit anda. 

16. Membantu sendi-sendi anda 

Meringankan artritis anda atau masalah reumatik dengan mengurut dengan minyak argan setiap hari. Ia membantu untuk mengurangkan kesakitan dan membantu meningkatkan kualiti hidup anda. 

17. Gunakan sebagai produk bayi 

Bayi anda lebih aktif dengan kulit lembap dan sihat. Gunakan minyak argan untuk menghidrat tanpa penggunaan bahan kimia yang berbahaya dan bahan tambahan yang terdapat dalam kebanyakan produk bayi. 

18. Melawan kesan matahari 

Duduk di bawah cahaya matahari boleh menyebabkan kulit bersisik. Gunakan minyak argan akan membantu kawasan bersisik hilang. 

19. Membersihkan kulit anda 

Jika anda terdedah kepada jerawat, gunakan minyak argan untuk mengawal selia pengeluaran sebum. Ia akan melembapkan tanpa membuat wajah berminyak, dan juga kulit lebih lembut.

20. Menenangkan

Berihat di tab mandi panas menggunakan minyak argan. Tambah beberapa titik minyak argan ke dalam air yang mengalir dan menyerap khasiat semula jadinya. 


Yang penting...

Pilih hanya yang asli ... 

Di kala minyak argan menawarkan pelbagai manfaat, minyak Marocco dan tiruan tidak  akan berkesan atau selamat untuk digunakan di seluruh badan. Minyak Argan yang tulen adalah 100 peratus minyak argan atau dari 'Argania spinosa kernel oil). Harganya boleh dikatakan eksklusif disebabkan kos pembuatan seperti tenaga pekerja pakar serta sumber argan terplih dan berkualiti tinggi. 

You Might Also Like

0 ulasan

Flickr Images